söndag 27 augusti 2017

Vecka 35


Hej alla fina elever! Ett varmt välkommen till alla nya elever!

Nu börjar vi arbeta med Novo: På stan. Vecka 35 jobbar vi med nummer 2, 3, 9 och 12.

Diktamen på onsdag

Sverige

Sverige är ett stort land, större än Tyskland. I Tyskland bor det över 80 miljoner människor. I Sverige bor bara lite mer än tio miljoner människor. Det är gott om plats i Sverige. På varje km2 bor det i genomsnitt bara 22 människor. I Tyskland bor det 230 /km2.

Hela tiden blir vi fler människor. Om femtio år kommer det att bo mer än elva miljoner människor här. Just nu är ungefär 1,8 miljoner under 15 år. Ungefär 1,5 miljoner är över 65 år gamla. De allra flesta bor i städerna. En svensk blir i genomsnitt 81 år gammal. Kvinnor blir äldre än män.

Nästan hälften av Sverige är skog. Bara 10% av landet är åkrar. Sveriges högsta berg är Kebnekaise som är 2103 meter högt. Den längsta floden är Klarälven. Det finns mer än 100 000 sjöar. Sverige har tre delar. Det är Götaland i söder, Svealand i mitten och Norrland i norr.

För Sverige är exporten mycket viktig. De viktigaste sakerna Sverige säljer till andra länder är maskiner, fordon och papper. Storbritannien, Tyskland och Norge är de länder Sverige säljer flest saker till.

Det finns även annan export, t. ex. musik. Sverige är det tredje största musikexporterande landet efter USA och Storbritannien. Världsberömda svenska artister är t.ex. Avicii och Swedish House Mafia, Abba, Ace of Base, The Cardigan och Roxette.

Zlatan, Astrid Lindgren, Olof Palme och operasångerskan Birgit Nilsson är också mycket berömda.






Prepositioner – övning 3


Sj-ljudet


Träna konsonanter





 

Vi ses i skolan!


Hälsningar
Kristine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.